Framgångshistorier

En stor del av vår verksamhet omfattar mentorskap och rådgivning riktade mot invadrare i olika faser i när de flyttar in i Sverige, introduktion till arbetsmarknaden, jobbbyte, ändra yrke, starta eget företag, eller även känslomässigt mentorskap.

Vi tror att integration är mycket större och bredare koncept än bara att hitta ett jobb. Det handlar om människors lycka i det nya landet. Att pengarna går in i bankkontot varje månad är självklart en viktig grej men viktigast är att personen ska också må bra! Det finns människor som kan hoppa från jobb till jobb och till arbetslöshet. Vi finns för att guida människor så de kan ta itu med problem eller hinder som bekymrar deras liv. Så får de leva livet som de vill ha för sig själva och inte tvingas gå andra vägar.

Om man är olycklig eller kanske inte vet vad man egentligen vill så kommer det vara svårt att hitta möjligheter mot arbetsmarknaden och även i ens privata liv. Vi är alla ihopkopplade. Ibland händer saker åt en människa som orsakas av omedvetna skäl. Resultatet blir en inre kris eller kamp där de själva inte är medvetna om.

 

Förändring i livet

Eftersom vi jobbar med förändring och genom att hjälpa utrikesfödda att komma vidare efter upplevda svårigheter, upptäckte vi att matchningen mellan människor och lediga jobb löser inte arbetslöshet eller integration. Som konsekvens har vi insett att vi bör titta djupare på problemet. Vi började integrera andra aspekter i vårt arbete som handlar om människans tankar och känslor. Nu erbjuder vi en integrativ metod för integration!

 

Början

Vårt arbete startade först med mentorskap. Nedan ser ni bilder av aktiviteter och människor vi lotsade fram mot arbetsmarknaden och egen företagande.

 

bild_projekt_klass
I bilden, står vår rådgivaren och co-founder, Gabriela, framför eleverna i komvux.

Lektioner och föredrag

Vi har hållit lektioner och föredrag om integrationsprocess i skolor, exempelvis komvux. Där pratade vi om hur viktigt det är att man är medveten om de svårigheter som dyka upp i framtiden och hur man gör för att nå sitt mål eller dröm i det nya samhället.

 

 

 

IMG_0001

Språkcafé

Vi öppnade ett språkcafé för att snabbare integrera utrikesfödda. På plats fick människorna inte bara lära sig språket men kunde bemöta människor från en annan kultur, lära känna andra, komma över fördomar som de tidigare har haft, skapat ett nätverk och så klart hade roligt!

Tack vare caféet hade utrikesfödda möjligheten att integrera i det lokala samhället med deras mentors hjälp.

 

 

Elisabeth & Raed

bild-1-Sveriges-Radio-25-maj-2011-p4-2-300x224

En mentor och en deltagare. De båda har varit tillsammans i en radio programme på Sveriges Radio, och pratade om deras upplevelse i vårt projekt “Väg till jobbet”  mellan 2010-2012.

Detta par hade en jätte stor succé i deras mentorskapsförhållande och höll kontakt med varandra även efter avslutning av projektet. Båda av dem är advokater. Elisabeth har jobbat i Sverige medan Raed har jobbat i olika länder i Asien och Mellanöstern.

Tack för Elisabeth och Raed som har gett oss en lärdom på hur viktigt mentorskap och rätt rådgivning är så kan man lyckas med sin yrkesintegration.25maj2011_SverigesRadio_bild_Intervjumed Raed och Lisebeth

 

 

 

 

 

 

 

Dans kurser

IMG_0523Vi skapade dans kurser med målet att integrera människor från olika kulturer. Där arbetade vi med fokus på professionella målsättningar, med den sociala sidan också. Vi sammankopplade deltagarna från ‘Integration in Sweden’ med studenter i  Linnaeus universitet.

 

 

 

 

eslam_jpeg-2Eslam, en av våra deltagre lyckades öppna sitt eget företag med hjälp av vårt mentorskapsprojekt.

 

Han vågade ta steget framme och registterade sitt nya IT-företag. Eslam lärde oss att man KAN och SKA följa sin dröm.

 

 

Dessa exemplar och många andra tyder på att vårt sätt att arbeta fungerar! Utrikesfödda integrerar sig i samhället och hittar sina platser på arbetsmarknaden med fred i sinnet. Vi såg själva att integration kan bli verkligt!

En annan lärdom som vi upptäckte är att inte bara deltagarna har haft nytta av våra projekt men även mentorer. Dessa har beskrivit att de kunde uppnå sina mål och få helt nya upplevelser och lärdomar. Deras engagemang och stort driv bidrog till utveckling av deltagarna genom råd och tillgång till deras egna nätverk. Integration är tacksam för våra mentorer likväl.